ДС управлява ПИБ. Затова ли държавата я спаси от фалит?

петък, септември 26, 2014 , , , , 0 Comments



Досиетата на съсобственика Ивайло Мутафчиев – Камен, и  члена на НС Йордан Скорчев – Олег, са били унищожени през 1990 г. 


Две ченгета има в управата на Първа инвестиционна банка (ПИБ), спасена от фалит преди два месеца чрезналиване на спешна ликвидност от държавата. Това стана ясно от от резултатитена проверката в банката, проведена от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. 

Имената на двамата сътрудници на Държавна сигурност са Ивайло Мутафчиев и Йордан Скорчев. Мутафчиев е един от собствениците ПИБ и зам.-председател, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор (1993-1998) и член на Надзорния съвет (1998-2000). Скорчев е член на Управителния съвет и изпълнителен директор (2001-2012), член на Надзорния съвет от октомври 2011 г.

Обявяването на Мутафчиев за ченге от комунистическата политическа полиция не е изненада, тъй като той вече лъсна в ролята си на агент още през февруари тази година. Тогва комисията по досиетата обяви връзките с ДС след проверката на фалиралата „Агробизнесбанк”. 

Ивайло Мутафчиев (1962) е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през декември 1980 г. като агент под псевдонима „Камен”. Според данните от картона му по това време той е бил навършил 18 години и в ДС са го водили студент.

През 1984 г. е предаден на Първо главно управление на ДС. Според информация на desebg.com  досието на Ивайло Мутафчиев е унищожено през 1990 г. Принадлежността му към ДС е установена с картон  и регистрирането му в регистрационните дневници. 

През февруари 1990 г. досието му е унищожено по време на тайна операция, разпоредена от тогавашния министър на вътрешни работи в правителството на Луканов ген. Атанас Семерджиев.
Роденият в София Мутафчиев завършва международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) и още по времето на комунизма специализира на Запад.
Работил е като главен дилър в БНБ и е бил един от началниците на дилинг-офиса на банка „Биохим”, в който работи и бъдещият му съдружник Цеко Минев.

Ивайло Мутафчиев влиза в бизнеса през 1990 г., когато заедно със сегашния си съдружник Цеко Минев основават Първа финансова брокерска къща. Тя е регистрирана по Указ 56 за стопанската дейност през 1991 г. с 50 000 долара уставен капитал. Седалището й е на адреса на Първа частна банка - бул. „Стамболийски” 2-а, чиито шефове Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на ДС. Първоначално капиталът се представлява от Ивайло Мутафчиев, припомня desebg.com.

Той става съдружник или съучредител на редица други финансово-брокерски къщи (ФБК). В „Ралица” – Пловдив е съдружник с пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов.
Мутафчиев е сред учредителите на „Агробизнесбанк” и за известно време неин изпълнителен директор. Напуска я и заедно със съдружника си Цеко Минев  през 1993 г. учредяват Първа инвестиционна банка и влизат в съвета на директорите й.

Според журналиста Григор Лилов най-неизвестният факт около Ивайло Мутафчиев като собственик на банката ПИБ, на „Юлен“ и на „Витоша спорт“ е роднинството му с Тодор Живков, на когото се пада племенник.
Вторият ДС агент в ПИБ е членът на НС и доскорошен изпълнителен директор Йордан Скорчев. Той е бил вербуван като агент на Шесто управление на Държавна сигурност през 1985 г. Псевдонимът му е бил „Олег“. Подобно на Мутафчиев цялото му досие е унищожено през 1990 г. 

ПИБ стана особено популярна в последните месеци като банката, която беше спасена от фалит в края на юни чрез спешна държавна помощ. След масово теглене на пари от банката трезорът спря да обслужва клиенти, а 24 часа след това безпрецедентно действие правителството на Пламен Орешарски реши държавата да емитира спешно дълг, с който да подкрепи банката. 

Министерството на финансите организира аукцион и набраните от него 1.2 млрд. лв. бяха депозирани в ПИБ, за да се спаси. Банката получи редица рестрикции за дейността си, а държаваната помощ беше одобрена от Брюксел. По тази причина от ПИБ се изиска план за преструктуриране, който да покаже, че жизненоспособна банка. Срокът за подаване на този план изтече в края на август. Подробности от него така и не са ясни.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: