Бушоните на Плевнелиев

вторник, август 05, 2014 , , 1 Comments



Поставянето на пълен анонимник за министър на икономиката се превръща в запазена марка на президента. Експерт на Жан Виденов пък ще се грижи за финансите


Колко от вас ще кажат без затруднение името на последния служебен министър на икономиката? Едва ли повече от 10%. Не че е толкова важно да си знаеш министрите, още повече, когато те управляват два месеца. Но все пак икономиката, енергетиката и туризма са отрасли, които могат да „произведат“ доста известни имена. Номинирането на пълен анонимник за министър на икономиката вече се превръща в управленски подход на президента Плевнелиев, защото той си го позволява за втори път.

А това, че е управленски подход, поставя вече доста въпроси. Като например:
1.      Как точно се очаква от човек, който няма и грам професионален опит в енергетика, който (предполага се) едва ли има наблюдение над тромавите механизми и зависимости в сектора да се справи с натрупаните дисбаланси?
2.      Целенасочено ли е търсен специалист „страничен за системата“? Последния път, когато чухме това обяснение, в ДАНС се настани експертът Делян Пеевски.
3.      Не разчита ли президентът, че поставяйки човек, който не разбира, решенията в сектора ще се взимат от други – такива, които имат представа и интереси в бранша, но не искат да се показват на светло.
И ако още се чудите за кого става дума - Васил Щонов е името на президентския фаворит за министър. Но вие така или иначе няма да го запомните. Маркетинговият директор на компанията за доставка на телекомуникационни услуги Blizoo ще управлява енергетиката, икономиката и туризма.
А в словото си при представянето на кабинета Плевнелиев на няколко пъти акцентира върху тежката ситуация в икономиката ни и върху това, че трябва пълна ревизия на енергийния сектор. Ревизия, която ще прави маркетингов директор? На телеком? Плевнелиев, моля Ви, малко по-сериозно.
Държавният глава обаче постигна пълна успеваемост в смайването на публиката и с втората си ключова за икономиката номинация – на финансовия министър. Там се настанява Румен Порожанов.  Известен с това, че е съветник в Министерския съвет при управлението на Жан Виденов. Следва сериозна кариера във всевъзможни държавни структури. От Надзорния съвет на Булгартабак до изпълнителен директор на фонд "Земеделие" при Бойко Борисов.
Справка на „Капитал“ в търговския регистър показва, че съпругата му Веска Порожанова има участие в  "Частни инвестиционни проекти". Дружеството е обявено в ликвидация. В него съдружник е Иван Стойчев, който притежава рекламния холдинг „Нота Бене груп“ ЕООД. Според публикации в медиите компанията е движила рекламата на „Булгартабак“, като договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на „Булгартабак“.
Оказва се, че освен непознато, името на Порожанов е и доста омазано със скандални връзки. А уж всичко щеше да бъде чисто и открито. Нали така, другарю президент?
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

1 коментар:

  1. Ако Вие трябваше да съставяте кабинет кого бихте избрали за съответните министерства? Предполагам , че щом критикувате имате фаворити с които сравнявате, иначе излиза като мрънкане и критикуване за критиката.

    ОтговорИзтриване